Plaatpizza

Troostvoedsel

Puur objectief gezien is deze Plaatpizza geen Italiaans gerecht maar in deze tijd van Coronacrisis (2020) is er soms een grotere behoefte aan troostvoedsel en is veel eten weliswaar niet heel erg gezond maar wel heel erg lekker. Noem je het eten Italiaans dan lijkt het altijd lekkerder want lekker eten is tenslotte door de Italianen uitgevonden.

Varieer ook gerust op de lijst met ingrediënten met wat je zelf lekker vindt, zwarte olijven in plaats van groene, Hollandse hamreepjes in plaats van Prosciutto Crudo of hete pepers als dat je ding is, het kan en mag allemaal bij troostvoedsel want daar zitten alleen dingen in die je lekker vindt. En daar dan veel van.

Eén Plaatpizza is genoeg voor 6 personen

Ingrediënten:

  • 1 pak Koopmans witbrood meel
  • 20 gram echte boter
  • 200 gram Prosciutto Crudo
  • 200 gram champignons
  • 3 zakjes geraspte Mozarella
  • 1 zakje Buffelmozarella
  • 1 groene paprika
  • 1 rode paprika
  • 1 rode ui
  • 10 groene olijven
  • 4 tomaten
  • 1 Italiaans gekruide salami
  • 2 knoflookteentjes
  • 1 pak Tomato Frito
  • 1 pot grote groene pepers
  • 1 pot artisjokharten
  • Gedroogde basilicum
  • Gedroogde oregano
  • Knoflookpoeder
  • Zout
  • Water

Aan de slag!

Maak eerst het witbrooddeeg zoals het op het pak is aangegeven met 300 ml water en 20 gram boter.
Leg bakpapier op de bakplaat van je oven en maak dit voor de zekerheid vet met een kwast en een beetje olijfolie, je wilt tenslotte niet dat net op het moment dat je wilt aanvallen de pizza aan het bakpapier blijft kleven.

Snij de paprika’s, ui, artisjokharten, champignons, Prosciutto Crudo, tomaten, Buffelmozarella, salami, olijven en de knoflook in schijfjes en zet deze klaar voor gebruik.

Verspreid het witbrooddeeg over de bakplaat en duw het goed tegen de randen op, het is namelijk wat elastisch en er moeten een hoop ingrediënten op passen.

Spuit het pak Tomato Frito leeg op het deeg en verdeel dit goed. Strooi wat van de gedroogde Oregano, Basilicum en knoflookpoeder er over.

Beleg dit vervolgens met de voorgesneden ingrediënten en verspreid de schijfjes knoflook en strooi een beetje zout.

Leg nu eerst de groente er op, dan hier en daar een grote groene peper met de kop er af gesneden en tenslotte de salami en de Prosciutto Crudo.

Hierna is de kaas aan de beurt, verspreid de dun gesneden Buffelmozarella en de geraspte Mozarella over de hele plaat. De Plaatpizza is dan klaar voor de oven.

Verwarm de oven ongeveer 10 minuten voor op hete lucht stand, circa 200 graden en zet de plaat in de oven. Laat deze een half uurtje garen op 175 graden en kijk af en toe of het deeg bij de rand een kleurtje krijgt.

Is de kleur van de kaas en het deeg zoals op de foto hieronder dan is de Plaatpizza klaar voor gebruik. Zet ‘m maar lekker met plaat en al op tafel, dat is makkelijker dan eerst verdelen over borden en zo blijft die lekker heet. Eet smakelijk.

 

Download dit recept in PDF formaat: Plaatpizza.pdf

 

Meer recepten

Avatar

Leendert van Gemeren

Dit ben ik, Leendert. Ik ben een beetje ouderwets en houd van dingen die geweest zijn, bijvoorbeeld oude Engelse series op TV zoals All Creatures Great And Small, mechanische horloges, bifocale brillen en oude langspeelplaten. Ik houd niet van moderne dingen en werk regelmatig aan een ouderwetse modelspoorbaan. Ik volg Jezus en schrijf mijn gedichten soms ook over Hem maar ik schrijf ook verhalen over het leven. Excentriek. Op feestjes ben ik vaak te vinden in de keuken.


This is me, Leendert. I am a little bit old-fashioned and I love things from the past, old series like All Creatures Great And Small, mechanical wristwatches, bi-focal glasses and vinyl records for example. I am not keen on modern things and I often work on this old style model railway. I follow Jesus and sometimes write a poem about Him but I also write about my life. Eccentric. You can often find me in the kitchen at parties.