Appeltaart voor 12 personen

Ok, ik heb besloten om mijn Recept voor Appeltaart niet mee te nemen in mijn graf maar te delen met jullie. Het geheim zit er in de hoeveelheden, gewoon veel meer van dit en veel meer van dat. En Rum.

Dit is mijn recept voor Appeltaart voor 12 personen. Ik gebruik dus altijd andere hoeveelheden dan op het pak staan anders is het namelijk zo’n lullig taartje, tenminste dat vind ik. Meer is beter.

Als eerste heb je een grote taartvorm nodig van minstens Ø 30cm.

Ingredienten:

 • 1,5 – 2 kilo Appels (Goudreinetten)
 • 700 gram Koopmans Appeltaartmix (de enige echte)
 • 260 gram Echte Boter
 • 200 gram Witte Basterdsuiker
 • 100 gram Rozijnen
 • 100 gram Krenten (Sultanas)
 • 200 gram Cranberries
 • 100 gram Hazelnoten
 • 2 Eieren
 • 3 zakjes Vanillesuiker
 • Zout
 • Kaneel
 • Stroh Rum 80%
 • Custard

Schil de appels en snij deze in kleine stukjes. Meng hier 150 gram Basterdsuiker, 2 zakjes Vanillesuiker en twee theelepels Kaneel doorheen, besprenkel dit met Stroh Rum 80% (niet te veel, een paar druppeltjes hier en daar) en roer dit nog eens goed door. Zet de gesneden appels afgedekt weg.

Maak het deeg met de afgewogen hoeveelheid Koopmans Appeltaartmix, 1 zakje Vanillesuiker, een snufje zout, 50 gram Basterdsuiker en 250 gram Echte Boter. Van één van de twee eieren scheidt je het wit van de dooier en bewaar je dit in een bakje voor later. De rest van de twee eieren voeg je toe aan de mix.

Het kneden van het deeg werkt het beste met een keukenmachine omdat de hoeveelheid groter is dan bij een appeltaart volgens het recept op het pak. Controleer of het deeg niet plakt, voeg anders nog één of twee eetlepels Appeltaartmix toe. Laat het deeg even staan als het klaar is.

Vet met een klein stukje Boter de taartvorm in. Verspreidt ongeveer driekwart van het deeg over de bodem en de opstaande rand van de taartvorm helemaal tot aan de rand, ongeveer een halve centimeter dik. Strooi 2 eetlepels Custard over de bodem en voeg de gesneden appels toe.

Strooi de Rozijnen, Krenten, Cranberries en Hazelnoten over de appels heen en verdeel deze gelijk over de hele taart. Strooi twee eetlepels Basterdsuiker over het geheel en bedek de taart met het overgebleven deeg. Je kan er reepjes van maken maar eventueel ook kleine klontjes deeg over de taart verdelen. Verdeel met een kwastje het overgebleven eiwit over de reepjes of klontjes deeg.

Warm de heteluchtoven 5 minuten voor op 175 graden, een beetje heter want met het plaatsen van de taartvorm gaat er altijd wat warmte weer verloren. Plaats de appeltaart in het midden van de oven. Bak de taart 1 uur en 20 minuten op 160 graden gaar. Stel de oven in op een lagere temperatuur dan op het pak en bak deze langer dan aangegeven, omdat je meer ingrediënten gebruikt duurt het namelijk langer totdat het deeg gaar is en je wil niet dat die zwart is op het einde.

Klaar.

appeltaart

Laat mij weten wat jullie er van vonden!

English: Recipe for Apple Pie

Download dit recept in PDF formaat: appeltaart_voor_12_personen.pdf

Meer recepten

Avatar

Leendert van Gemeren

Dit ben ik, Leendert. Ik ben een beetje ouderwets en houd van dingen die geweest zijn, bijvoorbeeld oude Engelse series op TV zoals All Creatures Great And Small, mechanische horloges, bifocale brillen en oude langspeelplaten. Ik houd niet van moderne dingen en werk regelmatig aan een ouderwetse modelspoorbaan. Ik volg Jezus en schrijf mijn gedichten soms ook over Hem maar ik schrijf ook verhalen over het leven. Excentriek. Op feestjes ben ik vaak te vinden in de keuken.


This is me, Leendert. I am a little bit old-fashioned and I love things from the past, old series like All Creatures Great And Small, mechanical wristwatches, bi-focal glasses and vinyl records for example. I am not keen on modern things and I often work on this old style model railway. I follow Jesus and sometimes write a poem about Him but I also write about my life. Eccentric. You can often find me in the kitchen at parties.

One thought to “Appeltaart voor 12 personen”

Geef een reactie