Wie is er hier nou vreemd?

BoosMeestal als ik iets in mij voel opkomen, een gedicht of verhaal, een blog post of iets anders, dan schrijf ik dat in het Engels.

Ik ben daar zelf al tientallen jaren aan gewend, al vanaf de brugklas vond ik het een prachtige taal die met heel veel liefde en vakkennis aan mij is geleerd door een hele goede (inmiddels overleden) leraar Engels, de heer Beukers op De Driesprong in Ermelo.

En zelf heb ik later in mijn leven een aantal jaar in Engeland gewoond en veel geleerd over God, het leven, mensen en echte vriendschap. Ook nu nog zijn veel van mijn vrienden daar te vinden. Voor hen en alle niet-Nederlanders schrijf ik mijn blogs en gedichten in het Engels.

Mijn echte vrienden, diegene die de afgelopen veertig jaar zijn gebleven en mij door en door kennen, weten dat ik een beetje vreemd ben. Ongevaarlijk verder, maar vreemd. En dat vinden zij niet erg. Ik ken er zat die zich niet zullen inhouden en mij zeggen wanneer ik over grenzen ga of iets vertel wat niet kan.

Er zijn echter ook mensen, niet mijn vrienden, die mij per se moeten vertellen wat ik allemaal niet mag doen volgens hen. Die vertellen mij dat ik niet moet schrijven onder een andere naam (Leendert van Gemeren – Writer and Poet with a passion for God, de naam waaronder ik veel van mijn werk publiceer). Of zij maken bezwaar tegen het feit dat ik heel veel werk in het Engels schrijf en minder Nederlands. Zij vinden het bijvoorbeeld ook essentieel voor eigen goede gevoel dat ik niet op klompen rondloop of mijn neus in een rode zakdoek snuit ook al hebben zij daar zelf helemaal geen last van.

Heel soms -en niet echt vaak hoor- dan word ik daar pissig om, en goed ook! En op die momenten voel ik soms ook iets in mij opkomen en dat is in alle gevallen in onverbloemd Nederlands. Ook nu is dat het geval. Want ook in de afgelopen dagen werd ik opnieuw met minachting verteld dat ik een Nederlander ben en in het Nederlands moet schrijven. En dat het een volwassen Nederlander niet staat om een andere taal te gebruiken dan die door zijn ouders is meegegeven. Wie dacht ik wel niet dat ik ben, een Engelsman? En ik? Ik zei niets, ik ging er niet op in, ik pareerde geen beschuldiging en ik behandelde op dat moment iedereen met respect, ook de persoon die zo tegen mij agiteerde. Maar ik maak er nu wel even een punt van.

Ik zal je uitleggen hoe ik in het leven sta. Ik hou van Jezus. Hij is de grootste Adviseur in mijn leven. En hij leerde aan mij om de mensen om mij heen lief te hebben. En als ik schrijf, dan doe ik dat uit liefde voor Hem. En ik respecteer de mensen om mij heen. En binnen die grote hoeveelheid mensen om mij heen zijn er een paar waar ik van hou. Dat ik van Jezus houd, daar hoef jij het niet mee eens te zijn. Maar ik verwacht wel dat jij mij net zo respecteert als dat ik jou respecteer. En ik verwacht dat zeker van de mensen van wie ik houd. Respecteren betekent namelijk ook ruimte geven aan iemand om zichzelf te zijn. En ja, ik ben een beetje vreemd en dat geeft niks. Dus vraag ik jou om mij de ruimte te geven om mijzelf te zijn. Ieder mens is namelijk uniek met al haar of zijn individuele eigenschappen. Jij ook. Aardig of eigenaardig. En ik vind dat prima.

vreemd

Ja, ik schrijf heel veel in het Engels. Deal with it!

Gerelateerde artikelen:

Deel dit:
Avatar

Leendert van Gemeren

Dit ben ik, Leendert. Ik ben een beetje ouderwets en houd van dingen die geweest zijn, bijvoorbeeld oude Engelse series op TV zoals All Creatures Great And Small, mechanische horloges, bifocale brillen en oude langspeelplaten. Ik houd niet van moderne dingen en werk regelmatig aan een ouderwetse modelspoorbaan. Ik volg Jezus en schrijf mijn gedichten soms ook over Hem maar ik schrijf ook verhalen over het leven. Excentriek. Op feestjes ben ik vaak te vinden in de keuken.


This is me, Leendert. I am a little bit old-fashioned and I love things from the past, old series like All Creatures Great And Small, mechanical wristwatches, bi-focal glasses and vinyl records for example. I am not keen on modern things and I often work on this old style model railway. I follow Jesus and sometimes write a poem about Him but I also write about my life. Eccentric. You can often find me in the kitchen at parties.
Facebook Instagram LinkedIn Houses Of Love Twitter YouTube

Geef een reactie