Vertel daar maar eens over

Op bezoek bij Zilveren Kruis

 

Vandaag mocht ik aan een groep managers bij Zilveren Kruis uitleg geven over mijn belevingen bij het ontvangen van immunotherapie thuis. Dus vertrok ik met mijn brommobiel naar Leusden, waar ik nog nooit was geweest met dat ding, en parkeerde op 3 hoog in een parkeergarage. Dat was sinds we uit Zoetermeer vertrokken zijn niet meer gebeurd dus dat was lachen.

Aangekomen en ontvangen door mijn contact bij Zilveren Kruis, een badge op mijn revert gespeld en naar boven werd ik hartelijk ontvangen door een flinke groep mannen en vrouwen en stelden wij ons aan elkaar voor. En ze vroeg: jij bent chronisch ziek en ontvangt thuis immunotherapie, vertel daar eens over. Ok, hier gaan we dacht ik, vertel daar maar eens over.

Van het begin af aan, dat is toch het handigste, over de consequenties van longontstekingen die alsmaar heftiger werden in mijn leven, van de longklachten, de astma, ademtekort en de eeuwige koorts. Heftige ervaringen en ik ratelde ze er uit alsof het over een film ging. Maar ik kon ook vertellen over hoe dat nare scenario veranderd was sinds ik Nanogam kreeg. Ik kon vertellen over het verloop sinds het eerste infuus, het jaartje antibiotica en de veranderingen in de zorg thuis en het infuusmateriaal en hoe ik er zo ontzettend op vooruit was gegaan omdat ik vrijwel geen longontstekingen meer had tegenwoordig.

De menselijke factor

Maar het ging vooral om het feit dat juist thuis die therapie ontvangen in je eigen omgeving een enorme bijdrage levert aan de kwaliteit van leven in vergelijking met een ‘ligdag’ in het ziekenhuis. Ik noemde dat ‘essentieel’ en één van hen vertelde mij bij het afscheid dat ze dat woord in haar verslag zou overnemen en ze beloonde mij voor mijn bijdrage met een heerlijke fles wijn.

En dat doet mij toch wel wat, zo’n enorme organisatie die meer oog wil hebben voor de menselijke kant van het hele systeem van zorg ontvangen en vergoed krijgen. Dan ga je toch wel wat anders kijken naar zoiets. Vertel daar maar eens over dan.

Avatar

Leendert van Gemeren

Dit ben ik, Leendert. Ik ben een beetje ouderwets en houd van dingen die geweest zijn, bijvoorbeeld oude Engelse series op TV zoals All Creatures Great And Small, mechanische horloges, bifocale brillen en oude langspeelplaten. Ik houd niet van moderne dingen en werk regelmatig aan een ouderwetse modelspoorbaan. Ik volg Jezus en schrijf mijn gedichten soms ook over Hem maar ik schrijf ook verhalen over het leven. Excentriek. Op feestjes ben ik vaak te vinden in de keuken.


This is me, Leendert. I am a little bit old-fashioned and I love things from the past, old series like All Creatures Great And Small, mechanical wristwatches, bi-focal glasses and vinyl records for example. I am not keen on modern things and I often work on this old style model railway. I follow Jesus and sometimes write a poem about Him but I also write about my life. Eccentric. You can often find me in the kitchen at parties.

Geef een reactie