Tevreden

TevredenDit weekeinde kreeg ik na ruim een jaar mijn platenspeler terug. Vorig jaar in september bracht ik die naar de reparateur omdat ze gerestaureerd moest worden, er was geen plaat meer op te draaien.

Er was sinds de productiedatum van alles versleten aan het apparaat. 45 jaar is tenslotte niet niks voor een platenspeler! Ze jengelde, kreeg de naald maar moeizaam naar de rand van de plaat, leed aan geheugenverlies (ze zette de naald op het midden van een LP alsof het een singeltje was) en er kwam nog maar uit één kanaal een piepklein beetje muziek.

Met de man die verantwoordelijk was voor het project sprak ik af dat ik haar voor de kerst weer terug zou hebben maar dat bleek een lange periode van ellende in te luiden. De platenspeler bleef maanden weg en toen ik eindelijk een belletje kreeg van hem bleek bij afhalen al dat er helemaal niets aan gedaan was. Terwijl ik hem daarvoor toch echt betaald had maar ik mocht haar weer langs brengen en dan keken ze er naar.

Ook de tweede keer bleek helaas dat er weer helemaal niets aan gedaan was. En het ding was maanden weg! Ik ben toen wel een beetje boos geworden en heb hem verteld dat dit geen manier van zaken doen was als ik wel moest betalen maar niets geleverd kreeg. Ondertussen was de kerst ook al voorbij en was het inmiddels januari. Geen platen draaien met de kerst.

Van een vriend hoorde ik in juni dit jaar dat zijn zwager gespecialiseerd was in het restaureren van audio en bij een bedrijf werkte dat audioapparatuur in onderhoud had. Daar had ik wel vertrouwen in en een afspraak was snel gemaakt. Hij heeft in de afgelopen maanden mijn Grand Ole Dame zoals ik haar noem vakkundig gerepareerd en gerestaureerd. Het is trouwens een Garrard ZERO 100SB, made in Great Britain, voor de audiofielen leuk om te weten.

En nu draait ze weer alsof ze in 1973 de winkel verliet. De nieuwe naald komt exact neer waar het moet, op de rand van de LP. Er zit een nieuwe snaar op dus jengelen is ook verleden tijd. En het belangrijkste: de muziek schalt kristalhelder uit beide luidsprekers in echte stereo! Deze jongen blijkt dus echt geniaal te zijn met dit restauratieproject! Mijn platenspeler is weer als nieuw!

Je kan het kinderachtig vinden maar het weerzien was bijna emotioneel. Zoveel herinneringen zitten aan het draaien van platen dat het toch een beetje overweldigend was nu ik haar weer hoorde spelen, mijn ogen werden er een beetje nat van. Maar mijn vrienden die mij echt kennen weten hoe ik ben en ze vinden het niet erg. Ik ben tevreden.

Avatar

Leendert van Gemeren

Dit ben ik, Leendert. Ik ben een beetje ouderwets en houd van dingen die geweest zijn, bijvoorbeeld oude Engelse series op TV zoals All Creatures Great And Small, mechanische horloges, bifocale brillen en oude langspeelplaten. Ik houd niet van moderne dingen en werk regelmatig aan een ouderwetse modelspoorbaan. Ik volg Jezus en schrijf mijn gedichten soms ook over Hem maar ik schrijf ook verhalen over het leven. Excentriek. Op feestjes ben ik vaak te vinden in de keuken.


This is me, Leendert. I am a little bit old-fashioned and I love things from the past, old series like All Creatures Great And Small, mechanical wristwatches, bi-focal glasses and vinyl records for example. I am not keen on modern things and I often work on this old style model railway. I follow Jesus and sometimes write a poem about Him but I also write about my life. Eccentric. You can often find me in the kitchen at parties.

Geef een reactie