Sta even stil

Gisteren was ik aan de beurt: het driewekelijkse infuus. Zo gaat dat al jaren, door een genetisch bloeddefect heb ik te weinig witte bloedlichaampjes waarmee ziektes worden aangevallen. Dat is de simpele uitleg, de medische termen zal ik je besparen.

De afgelopen 8 jaar kreeg ik infusies om dat tekort aan te vullen en ik zal ze ook de rest van mijn leven krijgen. En dus lag ik gisteren even stil, ongeveer acht uur en ben ik voor de komende drie weken weer ‘opgeladen’. Nu nog even bijkomen en van de hoofdpijn afkomen en dan ben ik maandag – maandagmiddag weer ok.

In het infuus dat ik krijg zitten humane immunoglobulinen, verkregen uit bloedplasma van donoren. Het middel dat ze er van maken heet Nanogam. Bij Sanquin (de Bloedbank) wordt tegenwoordig veel meer gedaan dan alleen bloed afnemen van donoren, ook bloedplaatjes en plasma kan tegenwoordig daar afgegeven worden.

Ik ben blij met iedereen die ik ken die dat doet, een kado waar anderen beter van worden. Als ik de kans krijg, zoals nu, dan roep ik ook iedereen op om te overwegen om bloed of plasma te gaan geven. Je redt er levens mee.

Sta daar eens even bij stil en bedenk of dat ook bij jou past. Doe je het niet, geen probleem, dat mag. Doe je het wel dan zijn net als ik heel veel mensen je dankbaar voor jouw kado.

Wat is Nanogam?

Nanogam is een verzameling van humane antilichamen. Deze worden normaal geproduceerd door je B-cellen, welke onderdeel uitmaken van je witte bloedcellen. De antilichamen binden aan binnendringers van je lichaam (vaak ziekteverwekkers), zodat andere cellen in je lichaam alles kunnen opruimen. Heb je geen (functionele) B-cellen, dan heb je dus ook geen antilichamen en kan je lichaam de eerste verdediging tegen ziekteverwekkers dus niet gebruiken.

Nanogam wordt gemaakt van menselijk bloed van donoren, meer specifiek: van plasma. Bloed geven redt levens, dat was al bekend. Zoals je in dit blog kan lezen kan dat op meerdere manieren. Zo kan je bijvoorbeeld bloedplaatjes doneren en ook plasma, het materiaal waaruit Nanogam gemaakt wordt. Ben jij nog geen bloeddonor? Overweeg het dan te worden, dat kan op ikgeefbloed.nl.

Avatar

Leendert van Gemeren

Dit ben ik, Leendert. Ik ben een beetje ouderwets en houd van dingen die geweest zijn, bijvoorbeeld oude Engelse series op TV zoals All Creatures Great And Small, mechanische horloges, bifocale brillen en oude langspeelplaten. Ik houd niet van moderne dingen en werk regelmatig aan een ouderwetse modelspoorbaan. Ik volg Jezus en schrijf mijn gedichten soms ook over Hem maar ik schrijf ook verhalen over het leven. Excentriek. Op feestjes ben ik vaak te vinden in de keuken.


This is me, Leendert. I am a little bit old-fashioned and I love things from the past, old series like All Creatures Great And Small, mechanical wristwatches, bi-focal glasses and vinyl records for example. I am not keen on modern things and I often work on this old style model railway. I follow Jesus and sometimes write a poem about Him but I also write about my life. Eccentric. You can often find me in the kitchen at parties.

Geef een reactie