Respect

Ik loop al jaren met een stok en ik rijd in een brommobiel. Een verkeersongeval in 1993 maakte dat ik moeite heb met lopen en in recente jaren is daar respectievelijk artrose in de onderrug, een nekhernia en artrose in de nek erbij gekomen. Het is gewoon zo, ik accepteer het zoals het is en ik probeer er zo normaal mogelijk mee om te gaan.

Wat ik fijn vind is dat ik daarbij serieus genomen wordt en dat mensen ook normaal tegen mij doen. En daar gaat dit blog over want in het dagelijkse leven levert dat soms nog weleens een respectloze situatie op waarbij mensen gekwetst worden. Zoals op Facebook.

Sommige mensen in mijn inmiddels virtuele vriendenkring vinden het hilarisch om onder berichten mij te noemen en dan dingen te schrijven als: Dit is leuk voor jou Leendert! En die berichten tonen dan afbeeldingen van bijvoorbeeld een scootmobiel, een scootmobiel met een caravan of een scootmobiel met feestverlichting of 10 achteruitkijkspiegels.

Of het is een brommobiel op z’n kop, een brommobiel in het water, een (ernstig) ongeval waarbij een brommobiel betrokken is. In de laatste gevallen wordt dan gevraagd of ik het was? En dat beperkt zich dan niet tot Facebook, ik krijg ook weleens via Whatsapp berichten toegestuurd van dezelfde aard.

Ik heb op Facebook in het  verleden al eens gezegd wat ik daarvan vond, op mijn tijdlijn en via een Messenger bericht of via Whatsapp. Ik ga er dus vanuit dat de meeste mensen met wie ik op Facebook omga wel weten hoe ik daarover denk en dat is: jij denkt lollig te zijn door een ander met een beperking op deze manier te kakken te zetten, is dat het respect dat je moet tonen? Ik vind het flauw, respectloos, kwetsend en beledigend en niet alleen voor mij maar ook voor andere mensen die zich op een andere manier voortbewegen dan jij.

Het zegt ook iets over de persoon die dit soort opmerkingen maakt of mensen voor gek wil zetten, virtueel of in het echte leven, en ik ben niet meer geneigd om het te negeren. Mogelijk rij jij lekker in je nieuwe elektrische auto, ga je elke week heerlijk los in de sportschool en heb je werkelijk geen idee hoe je opmerkingen overkomen. Misschien mis je wel het inschattingsvermogen al dan niet gecombineerd met levenservaring. Het maakt mij niet uit, als je dat soort dingen doet dan verwijder ik je uit mijn vriendenkring, virtueel en in het echte leven. Respect.

Avatar

Leendert van Gemeren

Dit ben ik, Leendert. Ik ben een beetje ouderwets en houd van dingen die geweest zijn, bijvoorbeeld oude Engelse series op TV zoals All Creatures Great And Small, mechanische horloges, bifocale brillen en oude langspeelplaten. Ik houd niet van moderne dingen en werk regelmatig aan een ouderwetse modelspoorbaan. Ik volg Jezus en schrijf mijn gedichten soms ook over Hem maar ik schrijf ook verhalen over het leven. Excentriek. Op feestjes ben ik vaak te vinden in de keuken.


This is me, Leendert. I am a little bit old-fashioned and I love things from the past, old series like All Creatures Great And Small, mechanical wristwatches, bi-focal glasses and vinyl records for example. I am not keen on modern things and I often work on this old style model railway. I follow Jesus and sometimes write a poem about Him but I also write about my life. Eccentric. You can often find me in the kitchen at parties.