Reclame

Natuurlijk snap ik dat er geld verdiend moet worden. Ook op internet, een website onderhouden kost geld. Maar om nu telkens popups te moeten wegklikken, of nog erger, popunders eventueel mèt geluid, dat gaat mij te ver.

Ik heb er jaren geleden al iets op gevonden, ik gebruik namelijk een Apple Mac. En dat heeft een transparant besturingssysteem, je kan alles bekijken. Door de opgedane kennis in al die jaren ben ik er achter gekomen dat je zo ongeveer elke website, reclame of afbeelding kan blokkeren zonder dat scripts op een website door hebben dat je hun reclame blokkeert. Die scripts detecteren namelijk of je een reclame blokkeer app (adblocker) gebruikt.

Nu ook Facebook een schandaal heeft veroorzaakt met ad tracking info doorspelen aan een extern bedrijf is het een hot item. En recent stond er ook iets over de NPO op de nieuws websites, de NPO verzamelt onevenredig veel informatie als je hun website bezoekt. Zorgverzekeraars die een Facebook pixel gebruiken geven hiermee ook jouw zoekgedrag door. Ik heb de informatie op mijn Mac meteen bijgewerkt zodat ook de genoemde advertising websites van NPO worden geblokkeerd. En dat deed mij er aan denken: misschien wil jij dat ook maar weet je niet hoe je dat moet doen. En dus leg ik het hier uit. Voor al die andere Apple Mac gebruikers want sorry jongens, voor Windows weet ik geen oplossing.

Je Apple macOS (het besturingssysteem) bestaat uit een groot aantal mappen met bestanden. Elk bestand heeft een functie en kan in veel gevallen opdrachten uitvoeren. Veel bestanden bevatten alleen maar informatie die door de andere onderdelen van het besturingssysteem wordt aangeroepen. Als je een beetje bekend bent met je Mac dan weet je ook dat er een programmaatje bestaat in de map Programma’s – Hulpprogramma’s en dat heet Terminal. Met dat programmaatje gaan we aan de slag. Dat is niet eng, zolang je maar geen gekke opdrachten invoert. Het doet namelijk exact wat jij wil dat er gebeurt.

Stap 1: Download een tekstbestand met de naam hosts.txt

Ik heb voor het gemak het door mij al jaren aangevulde bestand hosts op mijn server gezet. Je vind het hier: CTRL+tap of CTRL+muisklik de onderstaande link.

Download hosts.txt

Als je dat hebt gedaan dan komt dat waarschijnlijk in jouw map Downloads terecht. Laat het daar lekker staan en open het nog even niet.

Stap 2: Vind en open Terminal

In Finder ga je naar Programma’s – Hulpprogramma’s en open je Terminal. Die is bij jou wit met zwarte tekst, bij mij is deze groen ingesteld (pure nostalgie). Je typt eerst ‘sudo -s’ in gevolgd door de enter-toets, daarmee krijg jij als gebruiker superkrachten om dingen te veranderen. Zodra je dat hebt gedaan moet je het wachtwoord invullen waarmee je ook op je account inlogt.

Stap 3: Voorbereiding

Je gaat nu aan de slag om je systeem zo aan te passen dat de meeste reclames niet meer te zien zijn. Je typt ‘cd /etc’ in gevolgd door de enter-toets en je maakt een veilige kopie van het bestandje hosts. Type ‘cp hosts hosts~backup-08-01-2018.txt’ in gevolgd door de enter-toets. Zo, dat kan niet meer misgaan. Hierna type je de opdracht in om het gedownloade bestandje hosts.txt naar de map /etc te kopiëren. Type ‘cp ~/Downloads/hosts.txt .’ in gevolgd door de enter-toets. Op dit moment is er nog niets daadwerkelijk aan je systeem veranderd, het enige dat je hebt gedaan is een bestandje kopiëren en een bestandje verplaatsen.

Stap 4: Het echte werk

Je bent nu klaar om de wijziging door te voeren. Dit doe je als volgt. Je typt ‘rm hosts’ in gevolgd door de enter-toets. Direct daarna type je ‘cp hosts.txt hosts’ in gevolgd door de enter-toets. Je hebt nu je systeem zo aangepast dat je browser bij het bezoeken van een website in dit bestandje kijkt of het de inhoud wel mag tonen. Allerlei reclame websites staan in het bestandje vermeld. De website zelf wordt gewoon getoond, de reclames blijven nu (meestal) achterwege.

Stap 5: Afronden

Om de Terminal netjes te kunnen afsluiten type je ‘exit’ in gevolgd door de enter-toets. Hierna kan je Terminal met CMD+Q afsluiten en ben je echt klaar. Bewaar het bestandje hosts.txt in je Downloads map of gooi het weg, je mag het zelf weten. Alleen nu nog even je browser afsluiten en weer aanzetten en dan maakt die gebruik van de nieuwe regels in het bestand hosts.

P.S. Hoewel bovenstaande methode werkt ben je zelf verantwoordelijk voor het uitvoeren er van, ik ben niet aansprakelijk als het bij jou verkeerd gaat.


Mijn boek A taste of love is te koop in mijn webshop! Klik op de banner hieronder!

Klik hier om A taste of love te kopen

Deel dit:

Leendert van Gemeren

AuthorLeendert van Gemeren

This is me, Leendert. I am a little bit old-fashioned and I love things from the past, old series like All Creatures Great And Small, mechanical wristwatches, bi-focal glasses and vinyl records for example. I am not keen on modern things and I often work on this old style model railway. I follow Jesus and sometimes write a poem about Him but I also write about my life. Eccentric. You can often find me in the kitchen at parties.


Dit ben ik, Leendert. Ik ben een beetje ouderwets en houd van dingen die geweest zijn, bijvoorbeeld oude Engelse series op TV zoals All Creatures Great And Small, mechanische horloges, bifocale brillen en oude langspeelplaten. Ik houd niet van moderne dingen en werk regelmatig aan een ouderwetse modelspoorbaan. Ik volg Jezus en schrijf mijn gedichten soms ook over Hem maar ik schrijf ook verhalen over het leven. Excentriek. Op feestjes ben ik vaak te vinden in de keuken.

Geef een reactie