Rechtlijnig, kortzichtig

RechtlijnigJe kan niet om een hoekje kijken. Als je je ogen open doet zie je wat je ziet in een rechte lijn van je oog naar het object. En zo ver als het weer het je toelaat kan je kijken als je op de Euromast in Rotterdam staat bijvoorbeeld. Dus kijken doe je in een rechte lijn en zo ver mogelijk. Volgens mij.

Ik ben opgevoed met liedjes als Wanneer ik naar uw hemel kijk en Hoger dan de blauwe luchten. Ik leerde als kind ook dat als ik naar de kerk ga dat ik daar dan ben om God te ontmoeten. De kerk, dat was Zijn huis! En daar kon ik God vinden. Boven was Zijn hemel, en voor mij was Zijn huis.

Tegenwoordig worden die dingen anders uitgelegd. Een dominee in de Gereformeerd (vrijgemaakte) kerk vertelde zijn gemeente ooit eens dat de hemel niet daar achter de blauwe luchten en de engelen van goud te vinden is maar ook wel eens om de hoek kan zijn. En een voorganger van een Evangeliegemeente zei mij vandaag dat het huis van God een Katholiek principe is, volgens Stefanus was God overal te vinden namelijk.

Natuurlijk is dat zo, God is omnipresent. En de beeldspraak van een blauwe hemel en gouden engelen is alleen in kinderliedjes te vinden. Inzichten veranderen, uitleg van de bijbel verandert. Maar wat niet verandert is dat waar ik ook kijk en hoe ver ik ook kijk, ik naar God opzie en Hem aanbidt. En dat kan ook als ik omhoog kijk naar de blauwe luchten, of als ik voor mij uit kijk in de kerk. Noem mij dan nog maar eens rechtlijnig of kortzichtig in dat opzicht.

DSC_5464


Mijn boeken zijn te koop in de webshop en in de Apple Books Store!

Klik hier om Gedichtjes voor het slapengaan te kopen

Deel dit:

Avatar

Leendert van Gemeren

Dit ben ik, Leendert. Ik ben een beetje ouderwets en houd van dingen die geweest zijn, bijvoorbeeld oude Engelse series op TV zoals All Creatures Great And Small, mechanische horloges, bifocale brillen en oude langspeelplaten. Ik houd niet van moderne dingen en werk regelmatig aan een ouderwetse modelspoorbaan. Ik volg Jezus en schrijf mijn gedichten soms ook over Hem maar ik schrijf ook verhalen over het leven. Excentriek. Op feestjes ben ik vaak te vinden in de keuken.


This is me, Leendert. I am a little bit old-fashioned and I love things from the past, old series like All Creatures Great And Small, mechanical wristwatches, bi-focal glasses and vinyl records for example. I am not keen on modern things and I often work on this old style model railway. I follow Jesus and sometimes write a poem about Him but I also write about my life. Eccentric. You can often find me in the kitchen at parties.
Facebook Instagram LinkedIn Houses Of Love Twitter YouTube

Geef een reactie