Kus!

Het verhaal achter de Delfts Blauwe Poppetjes. Ik hoorde deze anekdote ooit van mijn lieve oma. In Rotterdam en omgeving was het een jaar of vijf na de Tweede Wereldoorlog volgens haar een wijdverbreid gebruik om twee losse Delftsblauwe poppetjes op de schoorsteenmantel te hebben.

In de tijd dat de telefoon nog steeds een zeldzame aangelegenheid was en mensen langer (meestal op de fiets) moesten reizen kwamen ze vaker dan tegenwoordig spontaan zonder aankondiging aan de deur en meestal pas na werktijd wanneer man en moeder de vrouw allebei thuis waren.

Omdat de meeste gesprekken tussen man en vrouw in die tijd in de avond plaatsvonden en er dus ook weleens ruzie in de echt was, hadden ze een manier om dat de bezoeker duidelijk te maken. Maar hoe zeg je dat zonder woorden tegen de binnenkomer zonder het gĂȘnant te maken?

Daar hadden de Rotterdammers een manier voor. Wanneer de poppetjes op de mantel elkaar zoenden dan was alles in orde en kon je blijven. Stonden ze echter met de ruggen tegen elkaar, dan moest je als bezoeker de koffie maar afwijzen en heel snel rechtsomkeert naar huis gaan.

Ik weet niet of dit werkelijk zo was in die tijd en of mijn oma gewoon een leuk verhaaltje had want ze had er veel maar het blijft toch een leuk verhaal.

In het Engels: 20 Year Wedding Anniversary

Avatar

Leendert van Gemeren

Dit ben ik, Leendert. Ik ben een beetje ouderwets en houd van dingen die geweest zijn, bijvoorbeeld oude Engelse series op TV zoals All Creatures Great And Small, mechanische horloges, bifocale brillen en oude langspeelplaten. Ik houd niet van moderne dingen en werk regelmatig aan een ouderwetse modelspoorbaan. Ik volg Jezus en schrijf mijn gedichten soms ook over Hem maar ik schrijf ook verhalen over het leven. Excentriek. Op feestjes ben ik vaak te vinden in de keuken.


This is me, Leendert. I am a little bit old-fashioned and I love things from the past, old series like All Creatures Great And Small, mechanical wristwatches, bi-focal glasses and vinyl records for example. I am not keen on modern things and I often work on this old style model railway. I follow Jesus and sometimes write a poem about Him but I also write about my life. Eccentric. You can often find me in the kitchen at parties.

Geef een reactie