Kroket Speciaal

Leendert als KwajongenWe waren een jaar of 15, Arie*, Simon* en ik en brutaal als de raven. We groeiden op in een dorpje, Ermelo op De Veluwe, waar niet veel gebeurde en we vermaakten ons op zaterdagochtend vooral aan de kant van het voetbalveld, kijken naar de meiden aan de zijlijn bij FC Horst vanwege, nou ja, waar vijftienjarige jongens vooral aan denken.

We vonden het prachtig, ja want wij waren boertjes en dit is wat we deden! Het leukste was altijd in de rust, dan gingen we in de rij staan bij de patatkeet van Boer de Wit. Voor 75 cent kreeg je dan een Puntzak Patat met Mayo. Maar de grootste lol hadden we die keer dat we een Kroket Speciaal bestelden! Want we wisten dat Boer de Wit dan ging flippen. Dat ging ongeveer zo:

Boer de Wit: “Zo jongetje, wat mag het zijn?”
Ik: “Ik wil graag een Kroket Speciaal!”
Boer de Wit: “Die bestaan niet.”
Ik: “Ja wel, die bestaan wel.”
Boer de Wit: “Die bestaan niet, je bedoelt vast een Frikandel Speciaal.”
Ik: “Eh nee, ik bedoel een Kroket Speciaal.”
Boer de Wit: “Ik doe dit al jaren en er is niet zoiets als een Kroket Speciaal. Scheer je weg!”
Ik: “Eh hallo, ik heb hier toch een Gulden? Nou, en ik wil een Kroket Speciaal!”
Arie*: “Ja, hij heeft toch zeker een Gulden ja?!”
Boer de Wit: “Wat mag volgens jou een Kroket Speciaal dan wel zijn?”
Ik: “Nou gewoon, een Kroket, met Uitjes, Ketchup en Mayo.”
Boer de Wit: “Doe normaal! Dat kan alleen op een Frikandel!”

Achter ons werd tot dan toe nog¬†vreselijk geproest van het gelachen door de wachtende mensen maar tegen die tijd werden een paar achter ons toch ongeduldig en zei een man lachend tegen Boer de Wit: “Maak voor die jongens nou maar een Kroket Speciaal, dan zijn wij er van af. Hij zegt toch dat ie een Gulden heeft? Nou, waar wacht je nog op?”

Boer de Wit (inmiddels Witheet): “ER BESTAAT HELEMAAL GEEN KROKET SPECIAAL!!!”

Meneer achter ons met een dikke grijns: “En toch ga jij die nu voor die jongen maken!”

Ik heb Boer de Wit nog nooit zo boos gezien maar wat hadden we een lol, we hadden ‘m zo ver dat hij een Kroket Speciaal voor ons ging maken. Hij plette ‘m¬†zowat op de toonbank en griste de Gulden uit mijn hand. “Hierrrr! Kwajongen! En opeten zal je ‘m!” Eigenlijk was het niet te eten maar ik deed alsof natuurlijk, vergezeld van geluiden als MMMMM!!! en het “Heerlijk” gebaartje erbij.

De tweede helft van de wedstrijd hebben we toch maar niet afgekeken voor het geval dat De Wit naar ons op zoek zou gaan. Schijterds dat we waren.

*Namen gefingeerd op verzoek van overige betrokkenen.


Mijn boek Gedichtjes voor het slapengaan is uit, klik op de banner hieronder om die te kopen!

Klik hier om Gedichtjes voor het slapengaan te kopen

Avatar

Leendert van Gemeren

Dit ben ik, Leendert. Ik ben een beetje ouderwets en houd van dingen die geweest zijn, bijvoorbeeld oude Engelse series op TV zoals All Creatures Great And Small, mechanische horloges, bifocale brillen en oude langspeelplaten. Ik houd niet van moderne dingen en werk regelmatig aan een ouderwetse modelspoorbaan. Ik volg Jezus en schrijf mijn gedichten soms ook over Hem maar ik schrijf ook verhalen over het leven. Excentriek. Op feestjes ben ik vaak te vinden in de keuken.


This is me, Leendert. I am a little bit old-fashioned and I love things from the past, old series like All Creatures Great And Small, mechanical wristwatches, bi-focal glasses and vinyl records for example. I am not keen on modern things and I often work on this old style model railway. I follow Jesus and sometimes write a poem about Him but I also write about my life. Eccentric. You can often find me in the kitchen at parties.

Geef een reactie