Kastanjes roosteren

BlijIk herinner het mij nog goed, kastanjes roosteren met mijn oma, ik hield zo ontzettend van haar.

Ze had een open haard in haar huisje in het bos. Coniferen omringden het huis en ik herinner mij de sneeuw buiten.

Maar ook al regende het dan was het nog een prachtig plekje, regendruppels hingen aan de goot als glimmende diamantjes net boven de ramen.

En daar was die magische open haard, grote blokken hout branden er, donkerrood, oranje, geel en alle kleuren er tussenin, kleine vlammetjes die achteraan naar boven kropen, soms een krachtig blazend vuur en ik hield van die geluidjes die het maakte. Ik zat natuurlijk altijd te dicht er op en ze trok mij dan ook vaak een stukje naar achteren, mijn gezicht al knalrood, gloeiend en bezweet.

In de winter, dan waren er kastanjes om te roosteren in die open haard. Ik mocht ze dan in het vuur leggen met een grote ijzeren tang. En dan een stukje er van af zitten, wachten tot ze knalden. Ze waarschuwde mij natuurlijk vaak om er niet te dicht op te zitten want als ze knalden dan konden er kleine stukjes brandend hout de haren van mijn huid schroeien. Of erger.

Natuurlijk kon ik nooit lang genoeg wachten en zat ik er altijd te dicht bovenop, dat heb ik wel geweten. Maar ze verloor nooit haar geduld en ze werd ook niet boos, en dan trok ze mij naar het aanrecht en met mijn arm onder de kraan terwijl ik dan terug trok om weer naar die haard te rennen. En dan rende ze met mij terug om de geknalde kastanjes er uit te plukken.

O het geluid daarvan herinner ik mij nog goed. En op de achtergrond een ouwe Bing Crosby LP, of Perry Como, of Mahalia Jackson, die had ze allemaal. Dat was een ander privilege dat ik daar had, ik mocht die zonder hulp zelf omdraaien. Ik vond het geweldig om daar te zijn toen ik klein was, eekhoorntjes buiten die de pelpindas’s uit het vogelhuisje pikten, noten en zaden eigenlijk bedoeld voor de vogels. En dan die eeuwig stotterende rode Toyota die mij terugbracht naar huis. Dat was het einde van het feestje.

Annie van Gemeren-Konijnenburg, geboren op 12-02-1909 † 24-05-1986

In English: Chestnuts roasting

Avatar

Leendert van Gemeren

Dit ben ik, Leendert. Ik ben een beetje ouderwets en houd van dingen die geweest zijn, bijvoorbeeld oude Engelse series op TV zoals All Creatures Great And Small, mechanische horloges, bifocale brillen en oude langspeelplaten. Ik houd niet van moderne dingen en werk regelmatig aan een ouderwetse modelspoorbaan. Ik volg Jezus en schrijf mijn gedichten soms ook over Hem maar ik schrijf ook verhalen over het leven. Excentriek. Op feestjes ben ik vaak te vinden in de keuken.


This is me, Leendert. I am a little bit old-fashioned and I love things from the past, old series like All Creatures Great And Small, mechanical wristwatches, bi-focal glasses and vinyl records for example. I am not keen on modern things and I often work on this old style model railway. I follow Jesus and sometimes write a poem about Him but I also write about my life. Eccentric. You can often find me in the kitchen at parties.

Geef een reactie