Het fotoalbum van vroeger

Herinneringen ophalenVandaag ging ik een bezoekje doen aan mijn neven. Het zat al langer in de planning maar door de vakantie was het een paar weken vooruit geschoven. Ik ging niet zonder reden naar ze toe, ik had een doel.

Ik zal even bij het begin beginnen, bij het fotoalbum. Heel lang geleden, mijn neven en ik hebben uitgerekend dat dat ongeveer 41 jaar terug in de tijd was, las en verslond ik alles wat te lezen was over vliegtuigen.

Iedereen in de familie wist dat dat mijn grootste hobby was, ik maakte het ene na het andere bouwpakket van een vliegtuig en mijn plank vulde zich met boeken met geschiedenis van luchtvaart, luchtmacht en fotoboeken van zo ongeveer alles als er maar een vliegtuig in voorkwam.

Mijn oom Herman, geweldige vent, gaf mij toen zijn fotoalbum. Dit was niet zomaar een fotoalbum, hij had alle foto’s er in zelf bij elkaar gespaard. De meeste waren in zwart/wit, een enkele was ingekleurd (dat deden ze vroeger voordat kleurenfotografie betaalbaar werd). Het album werd gekoesterd en meegenomen naar elk nieuwe punt in mijn leven. En nu, na jaren, kwam ineens dit fotoalbum weer naar boven, lekker ouderwets muf en vergeeld.

fotoalbum_van_vroeger

Mijn oom Herman is inmiddels op hoge leeftijd en heel erg vergeetachtig, hij weet nu al niet meer wat vorige week is gebeurd, wie er langskwam of wat hij gisteren heeft gegeten. Ik vroeg mij af of hij nog wist van het fotoalbum van vroeger. Ik wilde hem een blij moment geven van herkenning en zo ging ik vanochtend naar Rotterdam. Bekende koppen gezien, van mijn neven Wilbert en Nico. En voor mijzelf ook onverwachts een feest van herkenning, ik stapte zelf na ruim 35 jaar weer een Van Stenis Carrosserie Fabriek binnen.

Blije herinneringen. Mijn oom Herman is niet de enige die mogelijk een blij moment van herkenning heeft deze week (ik hoop dat hij het nog weet), ik heb er zelf ook eentje meegekregen. Ik heb lang mogen genieten van het fotoalbum van vroeger en zal het niet vergeten. Daar ga ik nu nog maar van uit.


Oom Herman overleed op 1 maart 2017. In liefdevolle herinnering:

Deel dit:
Leendert van Gemeren

AuthorLeendert van Gemeren

Dit ben ik, Leendert. Ik ben een beetje ouderwets en houd van dingen die geweest zijn, bijvoorbeeld oude Engelse series op TV zoals All Creatures Great And Small, mechanische horloges, bifocale brillen en oude langspeelplaten. Ik houd niet van moderne dingen en werk regelmatig aan een ouderwetse modelspoorbaan. Ik volg Jezus en schrijf mijn gedichten soms ook over Hem maar ik schrijf ook verhalen over het leven. Excentriek. Op feestjes ben ik vaak te vinden in de keuken.


This is me, Leendert. I am a little bit old-fashioned and I love things from the past, old series like All Creatures Great And Small, mechanical wristwatches, bi-focal glasses and vinyl records for example. I am not keen on modern things and I often work on this old style model railway. I follow Jesus and sometimes write a poem about Him but I also write about my life. Eccentric. You can often find me in the kitchen at parties.

Geef een reactie