Great is Thy faithfulness

Je verwacht natuurlijk een Engelstalig blog nu als je de titel leest. Dat is het deze keer niet maar de herinnering wel.

Jaren geleden toen ik als jongeman in Engeland woonde ging ik hier naar de kerk, de Salhouse Baptist Chapel.

En zo groot als het huis was waar ik in woonde (foto onderaan), zo klein was dit kerkje, er konden misschien net 50 mensen in. Meer was ook niet nodig, onze congregation was compleet.

Achter in de kerk stond een massief groot harmonium met wel drie klavieren en er speelde een klein vrouwtje op met lila handschoentjes van chiffon en ruche en een hoedje met een tule voile.

Op het orgel zat een enorm houtsnijwerk met een grote spiegel erin verwerkt zodat ze de dominee kon zien en vanaf de zijkant lag er een hele lange stofzuigerslang naar  de consistorie waar een stokoude Hoover stofzuiger voor de lucht zorgde want onze organiste was te klein om bij de pedalen van de psalmenpomp te kunnen.

We zongen natuurlijk Engelse hymns uit kleine hymn books, en al bij het binnenkomen zongen we allemaal mee met wat ze op dat moment speelde, zo was de gewoonte, en deden we een munt in een groot zwart marmeren vierkant offerblok bij de ingang als we er langs liepen.

30 jaar later.

Vanochtend zongen we in de kerk massaal Groot is Uw trouw, o Heer nog steeds op de oude wijs van toen maar nu in het Nederlands. En in gedachten ging ik even met mijn ogen dicht terug dat kerkje in en zong ik daar weer mee. Met de oude Pastor James op de hoge preekstoel, met het kleine dametje dat op dat enorme harmonium speelde en ik hoorde weer de pennies in het offerblok vallen.

De dominee zei het in de kerk vanochtend, we lezen over oorsprong en we lezen over doel. Waar komen we vandaan en waar gaan we naartoe, een Jeruzalem van ruïnes of het Jeruzalem van goud. Hij las wat mij betreft het mooiste stuk uit de bijbel, nou ja, het mooiste wat tot mijn verbeelding spreekt dan en we zongen Groot is Uw trouw o Heer, Opwekking 123. Ik kan dan eigenlijk nooit kiezen of ik in het Engels in mijn hart en mijn ogen dicht of juist in het Nederlands met mijn stem zing dus kies ik altijd bij de eerste tonen op ingeving wat ik ga doen. Vanochtend genoot ik, tot in tranen toe.

Er zijn heel veel jaren voorbij gegaan maar ik zing nog steeds Great is Thy faithfulness, iedere morgen aan mij weer betoond. Mooi.

Avatar

Leendert van Gemeren

Dit ben ik, Leendert. Ik ben een beetje ouderwets en houd van dingen die geweest zijn, bijvoorbeeld oude Engelse series op TV zoals All Creatures Great And Small, mechanische horloges, bifocale brillen en oude langspeelplaten. Ik houd niet van moderne dingen en werk regelmatig aan een ouderwetse modelspoorbaan. Ik volg Jezus en schrijf mijn gedichten soms ook over Hem maar ik schrijf ook verhalen over het leven. Excentriek. Op feestjes ben ik vaak te vinden in de keuken.


This is me, Leendert. I am a little bit old-fashioned and I love things from the past, old series like All Creatures Great And Small, mechanical wristwatches, bi-focal glasses and vinyl records for example. I am not keen on modern things and I often work on this old style model railway. I follow Jesus and sometimes write a poem about Him but I also write about my life. Eccentric. You can often find me in the kitchen at parties.