Foto van vroeger

Eventjes geleden kwam ik deze foto tegen. Een foto van vroeger. Het waren van die kleine dingetjes vroeger waar je gelukkig van werd. Eén van die dingetjes was het Zomerhuisje. Eigenlijk was het Zomerhuisje een verzameling van heel veel kleine dingetjes. Er was heel veel te zien als kind, heel veel te ruiken, te beleven, te doen en te ontdekken. In elk seizoen van het jaar.

Er stond een houtkachel in, er boven de tabakspot van opa, ik heb hem nooit gekend. Je kon buiten dennenappels zoeken en dan in die kachel lekker laten knetteren. Ergens anders stond een weerhuisje. Fascinerend, in de lente stond het dametje buiten, in de herfst de man met zijn parapluutje. Voor mijn gevoel was het zo. Ik wist niet beter.

In de zomer scheen de zon ‘groen’ naar binnen, door de bladeren van de eikenboom heen op de tegeltjes in de badkamer, er lag altijd een Lelietjes-van-Dalen zeepje op de rand van de wastafel. En in de winter lag er sneeuw. Altijd. Aan de muur hing een takje met eitjes in een rieten nestje en drie uit hout gesneden kleurige vogeltjes. En de broodrooster was van blinkend metaal en het rook er heerlijk bij het ontbijt. Door een kiertje kon je de draadjes rood zien gloeien. Iedere keer weer.

Buiten was een donkere houten schuur. Met een kruiwagen met een vierkante bak, we gingen er mee racen, om de beurt mocht je er in. Het rook er naar verf en er stonden heel veel potjes van met nog een restje er in. Glazen jampotjes met schroefjes op de plank. Van opa, blijf er af. In de lades oud gereedschap. Van opa, blijf er af. En buiten onder het afdak stond een oude Solex. Die deed het niet.

Boven de deur naar de gang was de boekenplank. Er stonden boeken over vogels, allemaal voor mij. “Hier, ga deze maar aan tafel lezen jongen.” En buiten, in het vogelhuisje, daar zag je ze dan. De Pimpelmees, de Koolmees, het Roodborstje en de Goudvink. En er achter, in de Dennenboom, de Grote Bonte Specht. Voordat iemand in het huisje wakker was, hoorde je die dan roffelen. Want jij was wakker. In het bed dat opa had getimmerd. Er was ook een Koekoeksklok. De Koekoek, die stond ook in dat boekje. En die klonk als de klok.


Mijn boeken zijn te koop in de webshop en in de Apple Books Store!

Klik hier om Gedichtjes voor het slapengaan te kopen

Deel dit:

Leendert van Gemeren

AuthorLeendert van Gemeren

Dit ben ik, Leendert. Ik ben een beetje ouderwets en houd van dingen die geweest zijn, bijvoorbeeld oude Engelse series op TV zoals All Creatures Great And Small, mechanische horloges, bifocale brillen en oude langspeelplaten. Ik houd niet van moderne dingen en werk regelmatig aan een ouderwetse modelspoorbaan. Ik volg Jezus en schrijf mijn gedichten soms ook over Hem maar ik schrijf ook verhalen over het leven. Excentriek. Op feestjes ben ik vaak te vinden in de keuken.


This is me, Leendert. I am a little bit old-fashioned and I love things from the past, old series like All Creatures Great And Small, mechanical wristwatches, bi-focal glasses and vinyl records for example. I am not keen on modern things and I often work on this old style model railway. I follow Jesus and sometimes write a poem about Him but I also write about my life. Eccentric. You can often find me in the kitchen at parties.

Geef een reactie