Foto’s trekken

Greta_van_den_Born

Dit blog is geschreven in geliefde herinnering aan Greta van den Born-Ratinckx, * 11-02-1945 – † 5-2-2015.

Foto’s trekken. Nou zal je wel denken, “Wat bedoelt hij daar nou weer mee, foto’s trekken?” (spreek uit: fottoos trekken). Het is een beetje mijn favoriete Vlaamse uitdrukking, in België zeggen ze ‘een foto trekken’ in plaats van foto’s maken.

Al heel lang, al sinds mijn vijftiende of zestiende, maak ik graag foto’s. Mijn eerste eigen camera was een Praktica MTL 5 die ik kocht van een Vlootpredikant, Henk, voor 25 gulden. Ik heb ‘m nog die oude camera, wat je er heel goed mee kon doen was foto’s trekken. Deze Vlootpredikant was getrouwd met een hele lieve Vlaamse vrouw, Greta, en daar komt die uitdrukking dus vandaan.

In die tijd bestond digitale fotografie nog niet en moest je een rolletje in het toestel opbergen waar -als je geluk en geld genoeg had- 36 foto’s mee gemaakt konden worden. Na elke foto moest je het rolletje één foto verder rollen met een handel die een ratelend geluid maakte langs een tandwieltje, een foto trekken dus zo legde ze mij ooit uit. Pas na jaren werd de Praktica ingeruild voor een Minolta X-300.

Je moest zuinig zijn op elke foto die je maakte dus zorgde je ervoor dat de omstandigheden helemaal goed waren. En als je rolletje ‘vol’ was dan ging je er mee naar een fotozaak om het te laten ontwikkelen en afdrukken. Mijn favoriete formaat 9 x 13 hoogglans met passe partout, dat luxe witte randje er omheen waardoor de foto’s mooier leken dan ze waren. Alsof het zei: aan deze foto’s is aandacht besteed en dat was ook zo.

Tot zo’n vier jaar terug heb ik het weten vol te houden om met een rolletje te fotograferen, mijn laatste analoge camera was een Nikon F4E. Het was een joekel van een professionele camera die zwaar genoeg was om het trillen van mijn handen te compenseren (doordat ik ziek ben trillen mijn handen namelijk). Die romantiek is helaas verdwenen, de analoge camera is terug naar de gulle gever en ik ben overgegaan op een digitale camera, een Nikon D3100 die inmiddels is vervangen door een Canon 2000D.

Ook al is de romantiek van fotograferen een beetje verdwenen met de komst van het digitale tijdperk, de zorgvuldigheid is gebleven. Nog steeds besteed ik alle aandacht aan wat ik in mijn lens zie. Meestal is dat de natuur om mij heen, insecten, spinnen en vogels in het bijzonder. De schepping is zo prachtig door God gemaakt en ik wil dat gewoon graag vastleggen om er van te genieten en te laten zien.

Het ratelende handeltje en de fotorolletjes zijn weliswaar verdwenen maar foto’s trekken blijf ik nog steeds gewoon doen.

Avatar

Leendert van Gemeren

Dit ben ik, Leendert. Ik ben een beetje ouderwets en houd van dingen die geweest zijn, bijvoorbeeld oude Engelse series op TV zoals All Creatures Great And Small, mechanische horloges, bifocale brillen en oude langspeelplaten. Ik houd niet van moderne dingen en werk regelmatig aan een ouderwetse modelspoorbaan. Ik volg Jezus en schrijf mijn gedichten soms ook over Hem maar ik schrijf ook verhalen over het leven. Excentriek. Op feestjes ben ik vaak te vinden in de keuken.


This is me, Leendert. I am a little bit old-fashioned and I love things from the past, old series like All Creatures Great And Small, mechanical wristwatches, bi-focal glasses and vinyl records for example. I am not keen on modern things and I often work on this old style model railway. I follow Jesus and sometimes write a poem about Him but I also write about my life. Eccentric. You can often find me in the kitchen at parties.

Geef een reactie