Een nieuwe start

Op 27 januari 2011 lag ik in het ziekenhuis met een ernstige longontsteking. Facebook herinnerde mij er aan. Het was het begin van een heel ander leven met elke drie weken een infuus, een nieuwe start. Daarvoor had ik elk jaar wel een of twee keer en soms drie keer longontsteking. Twee jaar ervoor was ik aangemeld voor een medisch experiment met Nanogam en had ik een heel jaar lang elke drie weken infuus om te kijken hoe een mens reageerde op het gebruik van humaan immunoglobuline.

Na een jaar zonder longontsteking hield het experiment op, wat was ik teleurgesteld zeg! Het vervolg? Een jaar lang elke dag antibiotica, om de longontstekingen weg te houden en voor het ziekenhuis om de studieresultaten van het traject te analyseren en er voor te zorgen dat de kosten uit de toenmalige AWBZ wet vergoed zouden worden. Wat een ellende is antibiotica toch, de bijwerkingen hoef ik denk ik niet uit te leggen en ik werd er ook erg mager van. Het werkte wel, ik bleef er van in leven en ik had hoop op een vervolg op de studie en dat ik het opnieuw toegediend zou krijgen.

Maar er was al heel lang geen zicht op een beslissing van de regering hierover en ondertussen kreeg ik, tegen de verwachting in een flinke longontsteking. Ik was doodziek en kwam half bewusteloos van de koorts aan in het LUMC in Leiden op de eerste hulp. Het ene infuus na het andere werd geprobeerd aan te sluiten en pas na zeven keer lukte het de verpleegkundige om een geschikte ader te vinden. Tegen die tijd was ik niet meer bij bewustzijn, ik werd midden in de nacht wakker in een ziekenhuisbed met een dokter die mij vroeg hoe ik mij voelde.

Hij zei tegen mij: ik mag het denk ik nog niet zeggen maar aangezien we over twee dagen toch wel beslissen om jou Nanogam te gaan geven op regelmatige basis gaan we het je nu alvast maar toedienen, het is goedgekeurd. Ik ga nu naar Sanquin beneden om een paar flessen te halen. En zo doodziek als ik was, het gevoel van geluk binnen in mij was onbeschrijflijk. Sindsdien heb ik nog maar één keer een lichte longontsteking gehad en ben ik heel fijn opgeknapt.

Wat is Nanogam?

Nanogam is een verzameling van humane antilichamen. Deze worden normaal geproduceerd door je B-cellen, welke onderdeel uitmaken van je witte bloedcellen. De antilichamen binden aan binnendringers van je lichaam (vaak ziekteverwekkers), zodat andere cellen in je lichaam alles kunnen opruimen. Heb je geen (functionele) B-cellen, dan heb je dus ook geen antilichamen en kan je lichaam de eerste verdediging tegen ziekteverwekkers dus niet gebruiken.

Nanogam wordt gemaakt van menselijk bloed van donoren, meer specifiek: van plasma. Bloed geven redt levens, dat was al bekend. Zoals je in dit blog kan lezen kan dat op meerdere manieren. Zo kan je bijvoorbeeld bloedplaatjes doneren en ook plasma, het materiaal waaruit Nanogam gemaakt wordt. Ben jij nog geen bloeddonor? Overweeg het dan te worden, dat kan op ikgeefbloed.nl.

Lees ook: Bloeddonoren bedankt!

Deel dit:

Avatar

Leendert van Gemeren

Dit ben ik, Leendert. Ik ben een beetje ouderwets en houd van dingen die geweest zijn, bijvoorbeeld oude Engelse series op TV zoals All Creatures Great And Small, mechanische horloges, bifocale brillen en oude langspeelplaten. Ik houd niet van moderne dingen en werk regelmatig aan een ouderwetse modelspoorbaan. Ik volg Jezus en schrijf mijn gedichten soms ook over Hem maar ik schrijf ook verhalen over het leven. Excentriek. Op feestjes ben ik vaak te vinden in de keuken.


This is me, Leendert. I am a little bit old-fashioned and I love things from the past, old series like All Creatures Great And Small, mechanical wristwatches, bi-focal glasses and vinyl records for example. I am not keen on modern things and I often work on this old style model railway. I follow Jesus and sometimes write a poem about Him but I also write about my life. Eccentric. You can often find me in the kitchen at parties.
Facebook Instagram LinkedIn Houses Of Love Twitter YouTube

Geef een reactie