De Fietskar

Blijf fietsen Leendert!Jarenlang hebben we het ding gebruikt, De Fietskar. Niet zomaar een willekeurige fietskar nee, De Fietskar. Al onze kindertjes hebben er ingezeten tot ze er uitgroeiden, Anouk, Niels, Liset en Joris. Met deze geweldige fiets ervoor met 27 versnellingen, schijfremmen en 5 (!) bijbehorende fietstassen werd het De Combinatie genoemd door mij. “Ik ga met De Combinatie op stap.” zei ik dan tegen Christa. Respect.

Ik haalde ze ermee van school, soms zelfs met een extra vriendje of vriendinnetje erbij want er was plaats voor drie, mét gordels. En dan zongen we op de Segwaertseweg liedjes van Elly en Rikkert, keihard. En ik maar zwoegen. Maar we hadden er altijd lol mee en nooit vonden ze het vervelend, hup tas achterin en zij voorin, gordeltjes vast en we kunnen.

De fotootjes hieronder zijn genomen in februari 2007, in het laatste jaar dat we ‘m hadden. Kwalitatief niet de beste plaatjes maar wat wil je, het was met één van de eerste smartphones. In die jaren kon ik nog best fietsen en in 2005 ging ik met deze combinatie nog vanuit Zoetermeer naar Ermelo op vakantie. Niels zat toen achterin, verkleed als piraat en er zat een piratenvlag aan de stok. We reden langs de Oude Rijn en bij elke boot stak hij zijn houten zwaardje de lucht in en riep “Ik ga je kielhalen!” of “Ik kaap je boot!”. Hilarisch! Het laatste eindje ging ik met minder dan 5 kilometer per uur, ik was helemaal stuk en mijn benen verzuurd. Bij Putten dacht ik zelfs aan opgeven maar ik ben blij dat ik toch volgehouden heb naar Horst bij Ermelo.

Fietskar_01

Fietskar_02

Fietskar_03

Het jaar ervoor hadden we ‘m nog mee op vakantie in de Ardennen, hij ging precies in de achterkant van onze rode stationwagon met alle vakantiespullen er in en er omheen. En met Liset in een stoeltje achterop en Niels en Anouk in de kar ging ik er lekker op uit, zwetend als een Gouda kaasje in de warme zon en overal even stoppen voor een flink glas water, de gevulde flessen achterin.

Het ding had een geweldig bagagevak daar en er konden met gemak 2 grote pakken luiers in. En voorin gingen ook vaak boodschappen, de weekendboodschappen zie je hier op de foto. Joris vond het ook altijd erg leuk want de kar kon los en met een zwenkwieltje gemonteerd met snelkoppeling en zo gingen we dan de Lidl door, alles in de kar en hij gaf het dan weer aan bij de kassa. En zo gingen we dan elke vrijdag even heen en weer. Bij deze keer op de foto was hij baldadig en ging er een zak chips overboord terug naar huis, zo onder een auto. Foei Joris!

Maar uiteindelijk waren ze er allemaal uitgegroeid, ook Joris. De fietskar is na een tijdje ongebruikt te zijn verkocht aan een groeiend gezin in Gouda, de geweldige fiets op de foto (27 versnellingen, fietsstoeltjes voor en achter en 5 bijbehorende tassen) naar een ander groeigezin in Amersfoort. Ik hoop dat ze er allemaal nog lang plezier van gehad hebben.

Zucht. Wat zijn ze alweer groot.


Mijn boeken zijn te koop in de webshop en in de Apple Books Store!

Klik hier om Gedichtjes voor het slapengaan te bestellen

Avatar

Leendert van Gemeren

Dit ben ik, Leendert. Ik ben een beetje ouderwets en houd van dingen die geweest zijn, bijvoorbeeld oude Engelse series op TV zoals All Creatures Great And Small, mechanische horloges, bifocale brillen en oude langspeelplaten. Ik houd niet van moderne dingen en werk regelmatig aan een ouderwetse modelspoorbaan. Ik volg Jezus en schrijf mijn gedichten soms ook over Hem maar ik schrijf ook verhalen over het leven. Excentriek. Op feestjes ben ik vaak te vinden in de keuken.


This is me, Leendert. I am a little bit old-fashioned and I love things from the past, old series like All Creatures Great And Small, mechanical wristwatches, bi-focal glasses and vinyl records for example. I am not keen on modern things and I often work on this old style model railway. I follow Jesus and sometimes write a poem about Him but I also write about my life. Eccentric. You can often find me in the kitchen at parties.

Geef een reactie